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May 25, 2004

Docket Management System

U.S. Department of Transportation
400 Seventh St. SW.

Room Plaza 401

Washington, DC 20590

RE: Docket No. FAA-2004-17168; Review of Existing
Regulations; FAA Request for Comments

To Whom It May Concern:

The National Air Carrier Association (NACA) submits the
following comments to the subject review on behalf of our
member airlines listed below'. NACA has also informed its
member airlines of this opportunity to comment directly to the
docket. While we do not expect any member to do so, these
comments should be considered supplemental to any member’s
individual comments.

In your answer to the last request for comments (67 FR 4680),
you reported that FAA “will consider for rulemaking” a request
to codify the rules for Exemption No. 3585 into rules for
dispatching. We are aware that other reqularly renewed
exemptions, such as 4416H, 4902G, 5400D, 5450C, 5487D, 5515D,
5533C, 5549D, 5560A, were also recommended in the July 2000
round of review for codifying into permanent regulations.
While we have seen much progress on addressing comments in
that previous round, we have not seen progress on these above
listed exemptions and urge you to complete those changes soon.

In the FAA’'s “Request for Comments” section of this docket,
you requested that our comments be limited to three

! Air Transport Intl; ATA Airlines; Champion Air; Express.Net Airlines;
Falcon Air Express; Gemini air Cargo; Miami Air Intl; North American
Airlines; Omni Air Intl; Ryan Intl Airlines; Southern Air; TransMeridian
Airlines; USA3000 Airlines; and World Airways.




regulations and in priority order. Since we are submitting
comments on behalf of 14 member airlines, we request that you
consider all of the following comments which are listed in
priority order.

1. § 121.333 Supplemental oxygen for emergency descent and for
first aid; turbine engine powered airplanes with pressurized
cabins. Para. (c) (3) requires, if for any reason at any time
it is necessary for one pilot to leave his station at the
controls of the airplane when operating at flight altitudes
above flight level 250, the remaining pilot at the controls
shall put on and use his oxygen mask until the other pilot has
returned to his duty station.

Recommendation. Amend § 121.333(c) (3) to allow the remaining
pilot to operate without wearing the mask to FL410 as follows:
"Notwithstanding paragraph (c) (2) of this section, if for any
reason at any time it is necessary for one pilot to leave his
station at the controls of the airplane when operating at
flight altitudes above flight level 250, the remaining pilot
at the controls shall put on and use his oxygen mask until the
other pilot has returned to his duty station. However, the
remaining pilot need not wear and use an oxygen mask at or
below FL410 if each flight crewmember on flight deck duty has
a quick-donning type of oxygen mask that the certificate
holder has shown can be placed on the face from its ready
position, properly secured, sealed, and supplying oxygen upon
demand, with one hand and within five seconds.

Note: Should § 121.333 be revised as proposed, FAA
should also consider changes to § 91.211 (b) (2) for the
same reasons stated above.

2. § 121.652 Landing weather minimums; IFR All certificate
holders; (a) requires a pilot in command to increase minimums
by 100 feet and one-half mile (or the RVR equivalent) if
he/she has not served 100 hours as pilot in command in
operations under this part in the type of airplane he is
operating.

Recommendation: The rule should be revised to state:
“§121.652 Landing weather minimums: IFR: All certificate
holders.

(a) If the pilot in command of an airplane has not served 100
hours as pilot in command in operations under this part in the
type of airplane he is operating, the MDA or DH and visibility



minimums in the certificate holder's operations specification
for regular, provisional, or refueling airports are increased
by one-half mile (or the RVR equivalent). The MDA or DH and
visibility minimums need not be increased above those
applicable to the airport provided the airplane autopilot or
head-up guidance system is used to the published MDA or DH.
The MDA or DH and visibility minimums need not be increased
above those applicable to the airport when used as an
alternate airport, but in no event may the landing minimums be
less than 300 and 1. However, a Pilot in command employed by a
certificate holder conducting operations in large aircraft
under part 135 of this chapter, may credit flight time
acquired in operations conducted for that operator under part
91 in the same type airplane for up to 50 percent of the 100
hours of pilot in command experience required by this
paragraph.

Rationale: The current requirement unnecessarily restricts
fully qualified pilots from routine Category I operations.

The rule evolved during the transition to turbojet aircraft
and is no longer warranted considering today’s training
standards. Additionally § 121.438 has been written to ensure
a pilot in command with less than 100 hours in type is not
paired with an inexperienced first officer. This rule can
cause a diversion to a less desirable airport/runway, always
requires distractions for re-dispatch, weather, fuel and etc.
for what would otherwise be a routine Category I approach. It
should be noted that for over 10 years deviations from the 100
hours have been authorized based upon the use of an autopilot
or flight guidance system to the decision altitude.

As an alternative only the increased visibility should be
applied. The 100 feet increase in MDA or DH only makes it more
difficult to establish visual contact with items specified in
§ 121.651.

3. § 121.139 Requirement for manual aboard aircraft:
Supplemental operations.

Recommendation: Delete in its entirety.

Rationale. In today’s era of 24/7 Maintenance Control
operations, having a paper library of manuals on board the
aircraft is unnecessary. In addition, where a digital copy of
the manual is on board, such as a CD, there is no need to
carry a reading device on board. 1In today’s world, 99 percent



of possible landing locations would have access to a CD
reading device. Should that unusual circumstance arise where
there is no reading device, the responsibility to have
required manuals and documentation prior to repair still
exists, and the maintenance specialists could rely on
Maintenance Control.

It should be noted that there is reasonably widespread
agreement in the Headquarters FAA staff that manuals should
not be required to be carried on supplemental operations.
Thus, this change would be a good candidate for “fast track”
rulemaking.

4. § 91.205 Powered civil aircraft with standard category U.S.
airworthiness certificates: Instrument and equipment
requirements (b) (12) require at least one pyrotechnic
signaling device be aboard if the aircraft is operated for
hire over water and beyond power-off gliding distance from
shore.
Recommendation: The rule should be revised to read: ™. . . .
flotation gear readily available for each occupant and,
unless authorized by operations specifications, at least one
pyrotechnic signaling device.” This language, or similar,
would allow flexibility for operations within radar coverage
areas and for use of alternative technology.

Note: Should § 91.205 be revised as proposed, FAA
should also consider changes to § 121.353 for the same
reasons stated above. :

Rationale: Certain FAA offices require a pyrotechnic device
aboard the aircraft for a departure from LaGuardia to Detroit
(for example). The need for a “pyrotechnic device” does not
allow for alternative signaling or alerting devices. When
this rule was written pyrotechnic flares were the state-of-art
signaling device. Since that time we have ELT’s, enhanced
ELTs, better communications, radar surveillance and other more
practical and timely options.

FAR 119.53. Wet leasing of aircraft and other arrangements
for transportation by air.

Recommendation: Add a new first sentence to FAR 119.53(a) as
follows: Each certificate holder is required to maintain




operational control of all flights of any aircraft on its
operations specification.

Then, in the current first sentence of FAR 119.53(a), strike
“. . ., prior to conducting operations involving a wet
lease,”. Also, in FAR 119.53(f), strike “. . ., if authorized
by the Department of Transportation under § 380.3 of this
title.”

Rationale: It is unnecessary, costly, and burdensome to
require that wet leases be reviewed and approved before they
are conducted. This review is required, ostensibly, to permit
the FAA to determine “which party to the agreement has
operational control of the aircraft”, when, in fact, it is the
expectation of the FAA and industry that the air carrier
operating the flight retains operational control. Providing
the wet lease agreement to the “Administrator” before or after
the operation permits the FAA to provide adequate surveillance
over operational control, especially in light of our
recommended new first sentence in FAR 119.53(a).

Additionally, as rationale for the change to FAR 119.53(f),
the Department of Transportation has made it clear to the FAA
in a letter dated August 8, 1997, that “a U.S. certificated
air carrier holding charter-only authority from the OST may,
without further OST/DOT authorization, carry either charter or
scheduled traffic generated by the wet lessee . . .“.

5. FAR Part 1-Definitions and Abbreviations should be revised
to include the following words and definitions:

Accepted
Airworthy
Competent
Repair

The need for a definition for the first three concepts above
is self-explanatory. They are terms frequently used in
reqgulatory discussions, but there are many different views of
their meaning. For example, the word “competent” is used in
FAR sections 121.105, 121.123, and 121.375. To one FAA
inspector or regional office this means that each individual
must be specifically trained to a specific type of airframe.
That could mean that a person who has to complete a task, and
who has training on a Large Transport Category aircraft, such
as an Airbus A318, cannot complete maintenance on a Boeing 737
until such time as that person has had additional training



specific to the Boeing 737. The FAA in some offices, with
apparent guidance from FAA Headquarters staff, is adopting a
stance similar to the Part 66 rule (which has not yet been
approved), which would type rate the mechanic to each
particular aircraft design.

The term “competent” would be better understood, and
administrated if the Maintenance Training Programs specified
in 121.375 adopted some of the language used in 121.400,
through 121.403 to more accurately define the curriculum
required to achieve “competence”.

As noted in the response to the previous round of comments at
67 FR 4682, Major and Minor repair definitions have been under
debate and consideration for years. Yet, to date, we have no
wide-spread agreement on their meaning. If work has stopped
on changing the definitions for major repair, minor repair
major alteration and minor alteration, we recommend the
working groups return to work as soon as possible.

Thank you for the opportunity to express our views on the
changes needed to our safety regulations at 14 CFR Part 121.
We look forward to assisting you on the various committees and
working groups we expect will be formed to address these
issues and the comments of others. We recommend an omnibus
Aviation Rulemaking Committee (ARC), similar to that currently
reviewing widespread changes to FAR Parts 125 and Part 135, to
review all the comments received in this round and recommend
final changes to 14 CFR 121.

Respectfully Submitted
NATIONAL ATR CARRIER ASSOCIATION

wamd

Ronald N. Priddy
President



